21 Ağustos 2019 Çarşamba

Tehlike Kavramını Çalışmak İçin Öneriler

Merhabalar. Son dönemde, okulda, bir çocuğumuz için tehlike kavramı üzerinde oldukça sık duruyor ve aramızda sık sık tartışıyoruz. Ben de bu tartışmalardan doğan "Tehlike kavramı" çalışma basamaklarını ve materyallerini sizlerle de paylaşarak fikir sunmak istedim.
Tehlike kavramı eğitimi, aslında bir durumun, nesnenin, yerin, insanın tehlikeli olduğunu çocuğumuza öğretmek için sunduğumuz algı eğitimin genel bir ifadesi. Bizim çocuğumuz eline gelen her sıvıyı içtiği için, biz, tehlikeli içecekler üzerinden tehlike kavramını çocuğumuza öğretmeye çabalıyoruz. Çamaşır suyu, tuz ruhu, meyve suyu, su arasındaki farkı anlaması için "tehlike"nin ne olduğunu öğretmek istiyoruz.
Problem davranışlara müdahale konusunda ailelerin önceliklerine çok çok önem veriyor ve birlikte belirlediğimiz problem davranışları, tehlikeli olma düzeylerine göre sıralayarak, en tehlikeliden çalışmaya başlıyoruz. Çocuğumuz için bu oldukça tehlikeli bir problem davranış olduğundan, olumlu davranış desteği vererek beceriyi çalışmış olacağız.

Peki bu tür durumlarda rotamızı nasıl çiziyoruz? Şöyle: Amacını belirle, amacını çocuğunun özelliklerine göre basamaklara ayır, materyallerini çocuğa ve seçtiğin öğretim yöntemine göre tasarla, pekiştireç tarifeni belirle, yönergelerini belirle, ölçütünü belirle, uygulamaya başla, değerlendirmeni al, gerekli değişiklikleri yap, yoluna keyifle devam et.

Tehlike kavramının basamaklarını hazırlarken önce "kırmızı çarpı" üzerinde durmak istedik. Kırmızı çarpı, tehlikeli olan her içeceğin üzerinde mevcut. (Bu kırmızı çarpı, sadece sağlığa zararlı içeceklerde yok. Bunu da ilerleyen dönemde "zararlı" ve "değil" üzerinden çalışacağız.) Bu nedenle kırmızı çarpının tehlikeyi ifade ettiğini öğreterek çocuğumuza tehlikeli sıvıları tüketmemeyi öğreteceğiz. Kırmızı çarpıyı önce kavram öğretir gibi gerçek nesneler ve resimler üzerinde ardından da şişe üzerinde çalışacağız. Uyaran silikleştirmek için de kırmızı çarpı giderek az boyutlu ve küçük olacak.

Basamaklandırmamız şu şekilde:

1
İki, üç boyutlu işaret arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
Öğrencinin her zamanki pekiştirilme tarifesi üzerinden pekiştirme uygulanır.
2
Üç, üç boyutlu işaret arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
3
Dört, üç boyutlu işaret arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
4
İki işaret resmi arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
5
Üç işaret resmi arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
6
Dört işaret resmi arasından “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
7
Karmaşık şekillerin olduğu bir çalışma kağıdının içindeki “Tehlike işaretini göster.” dendiğinde tehlike işaretini, 4 denemenin 3’ünde gösterir.
8
İki gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
Her doğru deneme sonrası tehlikeli olmayan içecekten içmesine “tehlikeli olmama” durumunun vurgusu yapılarak içmesine izin verilir.
9
Üç gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
10
Dört gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
11
İki gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
12
Üç gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
13
Dört gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde üç boyutlu kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
14
İki gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
15
Üç gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
16
Dört gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
17
İki gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
18
Üç gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
19
Dört gerçek sıvı kutusu içinden, üzerinde küçük kırmızı çarpı olanı “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
20
İki gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
21
Üç gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
22
Dört gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
23
İki gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
24
Üç gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
25
Dört gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli değil, göster.” dendiğinde gösterir.
26
Evdeki iki gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
27
Evdeki üç gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
28
Evdeki dört gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli, göster.” dendiğinde gösterir.
29
Evdeki iki gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli olmayanı, göster.” dendiğinde gösterir.
30
Evdeki üç gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli olmayanı, göster.” dendiğinde gösterir.
31
Evdeki dört gerçek sıvı kutusu içinden “Hangisi tehlikeli olmayanı, göster.” dendiğinde gösterir.
Fikir vermek amacıyla ilk 7 basamağın fotoğrafını paylaşıyorum, diğer basamaklar bireysel farklılıklara göre tasarlanabileceğinden burada kafa karıştırmak istemedim:

1. basamak:

2. basamak

3. basamak

4. basamak

5. basamak


6. basamak

7. basamak

Umarım fikir veren bir yazı olmuştur. Görüş ve önerileriniz ile çalışmalarımız daha değerli, kapsamlı ve güzel hale geliyor, şimdiden teşekkürler. Haftaya görüşmek üzere, sevgilerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder