27 Mayıs 2019 Pazartesi

Özel Gereksinimli Bireyler ve Grup Eğitimi



Merhabalar, iki haftadır farkında olmadan yazılarıma minik bir ara verdim, biraz yorgunluk ve biraz da yoğunluktan kısa bir tatili hak etmiştim bence.
Bu hafta, birçok e-postada sorulan soruya topluca yanıt verme niteliğinde olması için rehabilitasyon merkezlerindeki grup eğitimlerini konu almak istedim. Bu konuda edindiğim deneyimleri ve bilgileri aynı anda sunmaya gayret edeceğim.
Neden grup eğitimi? Grup eğitiminin önerilmesinin sebebi nedir? Grup eğitimi neden bu kadar önemli?
  • Bireysel seanslarda çalıştığınız becerileri ve daha fazlasını planlasanız da planlamasanız da bu seanslarda çalışabilirsiniz. Çocuğunuz ile bireysel seansta 3 amaç çalışılabilirken grup seanslarında diğer arkadaşlarının amaçları ile birlikte 10 amaç bile çalışılabilir. Bu da zaman tasarrufu sağlar.
  • Gömülü olarak toplumsal uyum becerilerini, sosyal becerilerini çocuğunuz deneyimlemiş oluyor. Ayrıca bir seans ayarlamak ya da ayrıca güç ve zaman sarf etmek ihtiyaçları ortadan kalkıyor. Daha kısa sürede işlevsel becerileri daha hızlı öğrenmiş oluyorlar.
  • Çocuklarımız temel taklit becerilerini edinmelerinin ardından arkadaşlarını gözlemleyerek öğrenmeye başlar. Bu öğrenme davranışları sıklıkla olumlu durumları içerir. Olumsuz durumları da içerebilme ihtimali vardır ancak bu durumlarla baş etmek grup seansını yöneten öğretmenin görevidir. Yani grup seansındaki öğretmenin olumlu sınıf yönetimi becerileri ne kadar başarılıysa çocuklarımızın da olumsuz davranışları edinme ihtimali o kadar azdır.
  • Farklılıklara saygı deyip duruyoruz ama bizim çocuklarımızın da farklılıklara saygı konusunda desteklenmesi gerekiyor. Grup seansları bu açıdan oldukça değerli.
  • Birçok beceri bireysel derslerde gözlemlenmezken grup seanslarında gözlemlenebilir. Kimi problem davranışlar ya da psikolojik problemler sadece grup seanslarında ortaya çıkar. Bu fırsatlar yaratılmalı ki çocuklarımızın yararı için oluşturduğumuz program daha kaliteli hale gelsin.
  • Zaten kaynaştırma eğitimi alan çocuklar için grup eğitimine ihtiyaç olmadığı algısı da oldukça yanlış. Çünkü kaynaştırma eğitiminin verildiği sınıf ortamı ile rehabilitasyon merkezlerinde hali hazırda sunulan sınıf ortamları farklıdır. Rehabilitasyon merkezlerinde daha çok yapılandırılmış ve daha yoğun organize edilmiş bir süreç yaşanacağından mutlaka bu seanslardan yararlanılmalıdır.
Peki grup seansı nasıl olmalı?
  • Çocukların bağımsızlaşma düzeylerine göre 4-6-8-10 gibi sayılarda grup kurulabilir. Öğrencilerin performanslarına göre yardımcı öğretmen bulundurmak da güzel bir adım olacaktır.
  • Grupların da bir yıllık amaçları oluşturulmalı ve bu gruplar sık sık değiştirilmemelidir. Bu şekilde grup olma bilinci, bir topluluğa ait olma duygusu da çalışılmış olur.
  • Grup seanları için de ayrıca bir performans kayıt tablosu hazırlanmalıdır. Her seansın sonunda bu tablo doldurulmalı ve çocukların ilerlemeleri kaydedilmelidir.
  • Grup seanslarında farklı yetersizlik türlerinden çocuklar bir arada bulunabilir. Burada önemli olan amacımız ve çocuklarımızın performansıdır. Ben sıklıkla grup üyelerini organize ederken dil ve konuşma becerilerinin homojen olmasına dikkat ediyorum. Böylece iletişim becerileri benzer olduğu için daha hızlı adapte olabiliyorlar.
Grup seansları hakkında gelen sorulara bir bir cevap verdiğim bir yazı oldu. Eğer sizin de eklememi istediğiniz bir nokta olursa bana ulaşabileceğiniz adreslerim sayfanın yukarısında yazılı.
Haftaya görüşmek üzere.