7 Mart 2016 Pazartesi

Yüz İfadesi Taklit Becerisi

Yüz ifadesi deyince aklınıza kelimenin tam anlamı geliyorsa bunları bir kenara not alın. Yüz ifadelerine ek olarak bir de oral kasların, konuşma için gerekli olan artikülatörlerin (Konuşmanın fiziksel olarak oluşumunu sağlayan organlar. Örneğin; dil, dudak, gırtlak vs.) güçlenmesine yönelik hareketleri de bu nota eklediğinizde işte size yüz ifadesi taklit becerilerinin tamamı.
Bu becerilerin taklidi, yukarıda da bahsettiğim gibi çocuğunuzun/öğrencinizin konuşmasına yarayan organların kontrolünü arttırmak için oldukça önemlidir. Bu becerileri edinen çocuğunuz;

  • Ses hataları olsa da sesleri üretmeye hazır hale gelir,
  • Oral farkındalığı artar,
  • Sizin ağız ve yüz ifadelerinizin anlamlarını ayırt eder, 
  • Karşısında model olan kişinin ağız ve yüz ifadelerini taklit edebilir hale gelir,
  • Bu hareketleri taklit etmesi ise dil becerilerini model almasını kolaylaşır,
  • Bilişsel beceri ediniminin hızı artar.

Yüz ifadesi taklit becerileri ayna karşısında oyunlarla, yüz ifadelerinin bulunduğu kartları boyayarak, karşılıklı doğrudan öğretim yöntemini uyarlayarak, fiziksel yardım ve masajlarla, parmak kuklaları ya da kuklalı kitaplarla (Bu kuklaları siz çocuğunuza uygun yaparsanız daha da güzel olur. Çünkü çoğu kukla özel gereksinimli çocuklarımıza uygun değil.) çocuğunuzun özelliğine göre bireyselleştirerek çalışabilirsiniz. Aşağıdaki resmi tek tek, büyük büyük ya da belirli sayılarda çıktı alarak boyama çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.


Ben bu beceriyi genelde terapi aynası ile çalışma taraftarıyım. Hem sizi hem kendini gören çocuğunuzun taklit ihtimali artar ve edinim hızlanır.



 Eğlenceli olduğu kadar edinimi zaman alan bir beceri olduğunu da aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Özellikle zihinsel engeli orta ve daha ileri olan bireylerde yoğun fiziksel yardım kullanmanız gerekebilir. Bu yardımları uygularken de çocuğunuzun bu beceriye tepki göstermemesini istiyorsanız sertlikten uzak, keyif alarak ve vererek uygulama yapmanız önemlidir. İsterseniz yazımızı taklit becerilerine örnekler sıralayarak bitirelim:

  1. Gülmek
  2. Yanakları şişirmek
  3. Ağlamak
  4. Dişleri göstermek
  5. Şaşırmak
  6. Kızmak
  7. Dil çıkarmak
  8. Kahkaha atmak
  9. Üzülmek
  10. Ağzı öpücük atar gibi büzmek
  11. Dili ağzın sağına, dışarıdan görünecek şekilde getirmek
  12. Dili ağzın soluna, dışarıdan görünecek şekilde getirmek
  13. Dille sağ yanağı şişirmek
  14. Dille sol yanağı şişirmek
  15. Alt dudağı ısırmak
  16. Üst dudağı ısırmak
  17. Dudağı "u" der gibi uzatmak
  18. Ağzı kapatmak
  19. Dili burna değdirmeye çalışmak
  20. Dili çeneye değdirmeye çalışmak
  21. Ağzı açıp kapatmak ve daha birçok şey sıralanabilir. Aşağıdaki resimlerde de bir karikatür ve bir fotoğraf kullandım. Bunları da resimli kartlara dönüştürerek kullanabilirsiniz. Hatta çalıştığınız çocuğunuzun yüz ifadelerini bilgisayardan değiştirerek çıktı almanız daha da yararlı olacaktır. Umarım yazımın bir katkısı olmuştur. Yorumlarınıza ve sorularınıza açığım. Şimdiden iyi çalışmalar. Sevgiler.




17 Ocak 2018 - Ekleme
Herkese yeniden merhabalar,bu yazım o kadar ilgi gördü ki ben de dayanamayıp son dönemde yaptığım yeni yüz ifadesi kartlarımın tamamını sizlerle paylaşmak istedim. Yukarıda sunduğum listedeki bütün yüz ifadelerini kendimce çizmeye çalıştım. Laminasyondan geçirince istediğiniz gibi, çocuğunuza göre, bireyselleştirilmiş çizimler de yapabilirsiniz kartlar üzerinde, güle güle kullanın. (Bu arada yüz taslaklarını aldığım site ismini bilerek materyal üzerinde bıraktım ki emeğe saygı olsun, kaynak belli olsun. Sevgiler.)





















3 yorum:

  1. Çok güzel olmuş ellerinize ve emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çok tesekkurler harika bir paylaşım ve destek olmuş faydalanacagım

    YanıtlaSil