1 Haziran 2020 Pazartesi

Yeni Normal ve Aldığımız Önlemler

Merhabalar. Ben bugün yazımı hazırlarken Milli Eğitim Müdürlüğü'nden beklediğimiz yazı sonunda geldi ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin 15 Haziran 2020'de eğitim öğretime yeniden başlayacağını öğrendik. Biz bu süreçte okulda ne gibi önlemler aldık, alacağız konusunu içeren bir yazı olacak bu haftaki yazım.
.
Yazıyı hazırlamaktaki amacım hem okulumuzda aldığımız önlemleri velilerime duyurmak, hem düşünmediğimiz önlemlerin farklı kişilerce tespit edilip bize söylenmesi hem de başka okullara, öğretmenlere, yöneticilere fikir vermek. Sizden gelecek önerilere ve eleştirilere göre yazının içeriğinde değişikliği her zaman yaptığımı biliyorsunuz. Bu yazıdaki listeyi ne kadar uzatırsak o kadar sağlıklı bir süreç yaşarız diye düşünüyorum.
Bizim listemiz şu şekilde:

  1. Bizim okulumuzun iki girişi var. Her iki girişe de temassız ateş ölçer ve dezenfektan, maske, galoş ve eldiven kutuları koyduk. 
  2. Yukarıda bahsedilen materyaller gibi atıkların atılabileceği tıbbi atık kutuları hazırladık. Bu kutular okulun giriş ve çıkışında ve her katta birer tane olacak şekilde hazırladık.
  3. Çocuklarımızın kullandığı girişte "Günaydın Çemberi"miz var. Bu çembere el yıkama etkinliği ekledik. Okula gelen her çocuğumuz dezenfeksiyon işleminin ardından ellerini yıkayacak. Bu değerli öneri özel eğitim öğretmeni, meslek kardeşim Abdullah Akburak'tan geldi, sonsuz teşekkürler.
  4. Her ders öncesi ve sonrası el yıkama ritüeli oluşturacağız. Öğretmen arkadaşlarım her seans sonrası zaten ellerini yıkıyorlardı ancak çocuklarımız için bu konuya hiç dikkat etmemiştik, bu süreçte ayrıca dikkat edeceğiz.
  5. Bizim okulumuzda bir bahçe ve dört tane balkon var. Mümkün olan dersler bahçede ya da balkonlarda yapılacak.
  6. Bahçede ya da balkonda yapılamayan dersler sırasında sınıflar doğal yollarla (pencere, kapı açarak) havalandırılacak.
  7. Okulumuz, okul açılmadan önce ve sonrasında düzenli olarak dezenfekte edilecek. Benim şahsi düşüncem bundan sonra her iki - üç ayda bir okulu dezenfekte ettirmek. Salgın olsun olmasın değerli bir karar olduğunu düşünüyorum.
  8. Okula gelen her birey maske takmalı ancak maske takamayan, maskeye tepki gösteren çocuklarımızın dersleri ya bahçede/balkonda yapılacak ya da sorumlu öğretmen seans esnasında gerekli önlemleri alarak maske/siperlik takacak. Bazı çocuklarda bunun mümkün olamayacağını biliyoruz ancak gerekli önlemler her an alınmaya çalışılacak.
  9. Öğretmenlerimiz her dersten sonra maske ve eldivenlerini değiştirecek ve dezenfekte olacak.
  10. Her seans sonrası sınıflar 30 dakika boyunca havalandırılacak. Teneffüsler sırasında sınıflarda ve koridorlarda etkileşim olmamasına dikkat edeceğiz.
  11. Bekleme odasında sosyal mesafe kuralları belirlenecek. (Bizim özel bir durumumuz var. Bekleme odamız çok küçük ve sosyal mesafe kurallarını uygulamak mümkün değil. Bu nedenle bekleme odasını tamamen kapatıp bahçemizde, uygun mesafede bekleme alanları oluşturmayı düşünüyoruz.)
  12. Okulumuzun sınıflarında, koridorlarında, bahçesinde birçok kural tablomuz var. Bu kural tabloları yeni normale göre şekillendirildi.
  13. Okulun duvarlarına, bahçeye, balkonlara bu süreci anlatan eğlenceli, ilgi çekici ve bilgilendirici afişler asıldı.
  14. Servis kullanımından ziyade benim naçizane önerim ailelerin kendi ulaşımlarını kendilerinin sağlamaları yönünde olacak. Servisi olan okullardaki ailelere bunu önerebilirim.
  15. Eğer servis kullanılması gerekiyorsa her gidiş-gelişte bir ya da aracın içinde bulunan havanın metreküpüne göre kişi sayısı belirlenerek çocuklarımızın okula ulaşımı sağlanabilir.
  16. Bahçemize sosyal mesafeyi sağlayacak bir oturma düzeni getirildi.
  17. Bahçeye, koridorlara, sınıflara, giriş ve çıkışlara mesafe uyarı levhaları konuldu. Yerlere "Burada bekle." gibi uyarılar yapıştırıldı.
  18. Bahçenin girişine, çocuklarımız için somutlaştırmak adına 1,5 metrelik ipler, çubuklar ya da şeritler koyduk. Bu şeritler ile eğlenceli şekilde çocuklarımız bahçede mesafelerini koruyabilecekler.
  19. Ailelerimize, bu süreçte neler yapacağımız ve onlardan neler beklediğimiz konusunda aydınlatıcı bir mektup yazdık. Her aileye okulumuz açılmadan ulaştıracağız.
  20. 15 Haziran'dan sonraki ilk derslerde çocuklarımız ile "yeni normal" durumu konuşulup, okul gezilip her değişiklik/farklılık ayrıntılı şekilde anlatılacak. Sosyal mesafe, uyarı levhaları, yeni kurallar her ilk derste ayrı ayrı gösterilecek. Uygun performanslara göre bireyselleştirilerek anlatılacak.
  21. Her sınıfta dezenfektan, kolonya, maske, eldiven, siperlik ve galoş bulunacak. Aslında her sınıfta hali hazırda olan şeylere dezenfektan ve siperlik eklenecek demek daha doğru olacaktır.
  22. Ülkemizdeki vaka artış sayısı 14 gün boyunca 0 olmadan; okulumuzda kalabalık etkinlikler, kutlamalar, eğlenceler, toplantılar, seminerler yapılmayacak.
  23. Bizim okulumuz biraz şanslı. En alt katta hiç derslik yok ve üst üç kat dersler sırasında izole edilebiliyor. Bu nedenle öğrencilerimizin kullandığı üç kat ayakkabısız, ev ortamına dönüştürülebilecek bir yapıya sahip. Girişe bir ayakkabılık hazırladık, bu ayakkabılığın alt katında çocuklarımızın dışarıda giydikleri ayakkabılar üst rafında okulda giyecekleri terlikler, ev botları olacak. Böylece dersliklerin olduğu katlara ayakkabı ile virüs taşımamış olacağız. Bu ayakkabılık ve çocuklarımızın okulda giydikleri terlikler düzenli şekilde temizlenecek. Biz zaten sınıflara ayakkabı ile girmiyorduk ancak katlara da girmeyerek tam bir hijyen sağlayacağız. Bu belki, yeni normalde hep olacak bir adım da olabilir. Öneren annemize sonsuz teşekkürler.
  24. Veli görüşmeleri bir süre telefondan yapılacak. Ders sonlarında mesafe koruma amaçlı bilgilendirmeler bahçede yapılabilse de yapılamayacak durumlarda telefon ile görüşme sağlanacak.
  25. Okulumuzda herhangi bir Covid-19 teşhisi konulması durumunda acil durum planımız (Bu acil durum planı yarın iş arkadaşlarım ile yapacağımız zoom toplantısı ile hazırlanacak.) soğuk kanlılık ile (umarım hiç ihtiyaç olmaz) uygulanacak. Bu öneri de eşimin önerisi. Olası bir durumda panik ile hatalar yapmamak için sağlıklı kalmak adına bu süreci de planlamamız gerekiyordu. Önerisi için sonsuz teşekkürler.
  26. Çocuklarımızdan yetişkin olanlar ve okula kendi gelebilecek olanlar kendileri geleceklerdir.
  27. Ancak refakatçiye ihtiyaç duyan çocuklarımızın yanında da en fazla bir refakatçi bulunacaktır. Refakatçiler, az önce de bahsettiğim gibi bahçede, vişne ağacımızın altında bekleyeceklerdir.
  28. Her çocuğumuzun, yeni yönetmelik sonucunda giriş ve çıkış saatlerini not almaktayız. Buna ek olarak her çocuğumuzun girişte ölçülen ve çıkışta ölçülen ateşi not alınacak. Bu bilgiler aileleri ile paylaşılacaktır. Üç saatten fazla kalan çocuklarımız olmadığı için giriş ve çıkışlarda ölçüm yeterli olacaktır, çocuğumuzun kalış süresi uzadığında ateş ölçümü üç saatte bir yapılacak.
  29. Öğretmen arkadaşlarımızın sabah girişte, öğle arasında ve akşam çıkarken ateşleri ölçülüp not alınacak. 
  30. Herhangi bir bireyin ateş ölçümü sırasında ateşi 37,5'un üzerinde çıkarsa okula alınmayacak ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi konusunda yardımcı olunacak.
  31. Çocuklarımız ile kullandığımız materyaller her çocuğa özel olarak kullanılacak. Bir materyal dezenfekte edilmeden başka bir çocuk ile kullanılmayacak. 
  32. Her günün sonunda kapı kolları, elektrik fişleri, masa ve sandalyeler gibi alanlar dezenfekte edilecek.
  33. Sağlık Bakanlığı COVİD-19 Pandemi Döneminde Halka Açık Alanların Temizliği ve Dezenfeksiyonu İlkeleri okulumuzda uygulanacak ve velilerimiz, öğretmenler arkadaşlarımız bu konuda bilgilendirileceklerdir. Bu ilkelere buradan ulaşabilirsiniz.
  34. Psikoloğumuz aile rehberliği seanslarında süreç hakkında bilgilendirme yapacak. Maske kullanımından salgın sürecinde psikolojik desteğe kadar geniş bir yelpazede destek olacak. Aslında bu desteği okulumuzdaki tüm uzmanlar sunmaya çabalayacak. (Hemdem Ailesi derken içi boş bir slogandan bahsetmediğimi bu süreçte yine gördüm. Birçok öneri ile kendi çocuğu dışında her çocuğu düşünen anne ve babaların çocuklar var okulumuzda. Çocuklarımıza gönülden destek veren uzmanlarımız var. Bu nedenle bilgilendirici her adım gönüllülük esasında kendiliğinden olacak diye düşünüyorum. Bu, bence her okul için geçerli.)
  35. Fizyoterapi ve ergoterapi üniteleri olan bir okuluz. Bu birimlerde kullanılan sedyelerde, metlerde rulo sedye örtüleri, hocalarımız için siperlik gibi önlemler alınacak. Çocuklarımızın ortak kullandığı materyaller her seans sonrası dezenfekte edilecek.

Bir merkezin müdürü olarak, butik bir merkez olsa dahi çocuklarıma, ailelerine ve çalışma arkadaşlarıma karşı kendimi derin bir sorumluluk içerisinde hissediyorum. Ben, günlerdir sizlerden gelen ve yaptığım araştırmalar sonucunda bu önlemleri almam gerektiğini düşündüm. Çoğu önlemi gerçekleştirdim ve okul açılana kadar tamamını gerçekleştirmiş olacağım. Benim gibi sorumluluk hisseden bütün yönetici arkadaşlarıma kolaylıklar dileyerek bu yazıyı paylaşıyorum. Benim aklıma gelmeyen önerileriniz olursa yorum kısmına yazabilir ya da doğrudan e-posta atarak bana ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatabilmek dileklerimle. Sevgiler.