Merhaba. Bu hafta bilimsel bilginin ışığında, etik değerlerin izinde anlattığım bilgilerin konusunu biraz değiştirdim. Öğretimden, planlamadan ya da değerlendirmeden ziyade öğretmenlerin, ailelerin ve kurum yöneticilerinin ortak bir paydada buluşmayı başaramadığı bir konuda konuşmak istiyorum: Kayıt silme.
Öncelikle "kurum" derken; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini ve devlet okulunu kastediyorum.
İsterseniz önce bir kurumu gözden çıkarırken nelere dikkat etmeliyiz onlara bakalım:
- En temel sebep çocuğunuzda ilerleme olmamasıdır. İlerleme olmamasını çocuğunuzun tutulan defterlerinden, sizle paylaşılan raporlardan görebilirsiniz. İlerleme olmamasından kastım, var olan bütün becerilerin üç aydır bir basamak dahi ilerlememiş olması, çocuğunuzu becerilerinde gerileme görülmesi, davranış problemlerinde artış görülmesi.
- Bazen öğretmenleriniz sizi farklı bir kuruma yönlendirme ihtiyacı duyabilirler. Bu durumda da kurum değişimini sorgulayabilirsiniz.
- Kurumun evinize uzak olması ve günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkilemesi bir diğer sebep olabilir. Ancak burada kefeyi doğru tartmak önemli. Haftada bir gün iyi bir eğitim için yola değer derseniz değiştirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.
- Kurumun ikliminin, kültürünün size uygun olmaması bir diğer sebep olabilir. Kurum davranışçı prensip ile işler ama siz gelişimsel odaklı bir kurum arıyor olabilirsiniz.
- Kurumdaki diğer çocukların tanıları ayrılık kararınızda etkili olmamalı. Hiçbir zaman anlayamayacağım nokta "... çocukları görürse psikolojisi bozulur, gitmeyin." cümlesi. Bu cümleyi kuran uzmanı değiştirmek daha doğru olabilir. (Haksız olduğumu düşünen arkadaşlar bana neden haksız olduğumu anlatıp beni ikna ederse çok sevinirim.)
- Kurumun hijyeni, salgın dönemi önlemleri yeterli değilse yine değişimi düşünebilirsiniz.
- Bedava masaj vadeden, fazladan ücretsiz ders vereceğine söz veren, size çeşitli maddi hediyeler sunan kurumları düşünmeyin bile. Bir hizmet alıyorsanız bunun karşılığını vermek zorunda olduğunuzu, bu karşılığın neden beklenmediğini sorgulamanız gerektiğini unutmayın.
Gelelim asıl konumuza.
Kurumu değiştirmeyi "düşünmeye başladınız" ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Şimdi size adım adım süreci özetleyeceğim. Bu arada, resmi prosedürlerden değil sadece eğitsel geçişten bahsedeceğim. Hadi başlayalım:
- Bu sorgulamaya başladığınız anda aklınızdaki soruları, sorunları kurumunuzdaki öğretmeniniz ve kurum yetkilileri ile görüşün. Her zaman önceliğiniz var olan kurumda devam etmek ve problemleri çözmek olmalı. Bir kurum değişikliği, iyi planlansa dahi bir-iki ay geriye atıyor gelişimimizi maalesef.
- Kuruma ve öğretmenlerinize danıştınız ama sonuç alamadınız. O halde yine kurum ve öğretmenlerinizden sizi, kriterlerinize uygun bir okula yönlendirmesini ya da sizin bulduğunuz kurumların çocuğunuza uygun olup olmadığı konusunda rehberlik etmesini isteyebilirsiniz. (Bu dediğimi okuyan özel eğitim merkezi çalışanı arkadaşlar uzaydan geldiğimi düşünebilir. Birçok kez bu şekilde öğrencilerimi başka kurumlara yönlendirdim. Bilimsel, etik eğitim böyle bir şey. Alışmalıyız ki normalleşsin.)
- Yeni kurumu buldunuz ve içinize sindi. Asıl yapılacaklar şimdi başlıyor. Kurumu değiştirmeden önce çocuğunuz ile kuruma gidip gezin, çocuğunuzun tavrını görün. Gider gitmez değerlendirmeye girmeyin, çocuğunuzun gezip keşfetmesine izin verin. Tabi burada kurumun kurallarını ve iklimini ihmal ve ihlal etmeyin.
- İkinci ziyaretinizde değerlendirmeye girin. Bu değerlendirmeye önceki kurumunuz ve öğretmeninizden aldığınız rapor ve belgeler ile gidin. Olabildiğince eliniz kolunuz dolu gidin ki değerlendirme başarılı geçsin.
- Değerlendirme sonucunda kuruma kayıt olmaya karar verirseniz, en kısa sürede eski ve yeni öğretmenlerinizin dersler başlamadan önce görüşmesini sağlayın. Telefondan dahi olsa görüşmeleri, çocuğunuz hakkındaki küçük tüyoları paylaşmaları çok önemli.
- Hali hazırda devam ettiğiniz kurumun son iki haftaki derslerinde öğretmenlerinizle vedalaşma cümleleri kurun. Çocuğunuza burada kaç dersi kaldığını açıklayın. Geçişin sağlıklı olmasını sizin rahatlığınız ve kendinden eminliğiniz sağlayacaktır.
- Son derslerinizde emekleri için öğretmenlerinize minik hediyeler almanız o kadar zarif olur ki.
- İlk derslerinizde tanıştığınıza memnun olduğunuzu göstermek için öğretmenlerinize minik hediyeler almanız o kadar zarif olur ki.
- Böylece yeni kurumdaki ilk dersinizde, geçişi sağlamış ve sağlıklı bir süreç yaşamış olursunuz.
Üç gün içinde kurum değiştirme kararı verip, çeşitli vaatler ile "ikna edilerek" kurum değiştirmek yerine uzun uzun düşünerek, sağlam adımlar atarak ve geçişi planlayarak hareket etmek, sizin ve çocuğunuzun geçiş sürecindeki zorlanımını en aza indirecektir.
Umarım fikir veren ve yeni bilgiye ulaşım için heveslendiren bir yazı olmuştur. Eklemek ya da değiştirmek istediğiniz bir nokta olursa ulaşım yollarım sayfanın en üstünde yazıyor.
Görüşmek üzere.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder