21 Mart 2019 Perşembe

Sağlık Kurul Raporu Ne İşe Yarıyor?



Merhabalar. Son üç haftadır daha çok uygulamada karşılaştığınız temel sorunları içine alan yazılar yazmaya çalışıyorum. Bu sorunları bir kurum idarecisi olarak uygulamada ben de yaşıyorum ancak yaşadığımız en temel problem; bürokratik süreçlerin aileler tarafından bilinmemesi ve bu süreçleri çocuklarının devam ettikleri özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin kontrolüne bırakmaları. Bürokratik süreci öğrenmek oldukça önemli çünkü her sene yenilenen bu süreç sizin hayat kalitenizi, çocuğunuzun eğitim yaşantısını, aldığınız sosyal destekleri etkiliyor. Öte yandan bu bürokratik süreç öğrenci velisinin görevidir çünkü rehabilitasyon merkezlerine devlet tarafından verilmiş böyle bir sorumluluk yoktur. Çeşitli kurumların nüfusunu arttırmak için bu şekilde hizmetler vermesi de sorgulanması gereken bir durumdur. Bu konular çok başka ve biraz da "hassas" konular. Hadi asıl konumuza dönelim.
...
Yetkili hastanelerden aldığımız Sağlık Kurulu Raporu ne işe yarar?
  1. Öncelikle çocuğunuzun ayrıntılı şekilde tıbbi muayeneden geçmesini sağlar. Her açıdan çocuğunuzun muayene edilmesi olası hastalıklarla, var olan rahatsızlıklarla ilgili bilgi almanızı sağlar.
  2. Çeşitli ilaçların ücretinin ödenmesi için bu raporun olması gerekmektedir. Bu rapor ile yurt dışından gelen, yüksek ücretli ilaçların ücretlerinin tamamı ya da bir kısmı devlet tarafından ödenir. Bu sosyal bir haktır.
  3. Bulunduğunuz şehrin belediyesinin sunduğu imkanlara göre elektrik, su, doğalgaz faturalarında belirli oranlarda indirim uygulanmaktadır. Bu bilgi kentten kente değişmektedir. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz belediyeye sorarak bu haklarınızı öğrenebilirsiniz.
  4. Bazı belediyeler özel gereksinimli bireylerin ailelerine ve kendilerine yardımcı olmak için evlere temizlik, bakım, onarım gibi hizmetler sunmaktadırlar. Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi özel gereksinimli bireylerin evlerine ayda bir temizlik için yardımcı eleman göndermektedir. Bu bilgileri yine bağlı bulunduğunuz belediyeden öğrenebilirsiniz.
  5. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, Fizik Tedavi Merkezlerinde devletin önceden belirlediği miktarda özel seans alabilmeniz için bu rapor gereklidir. Bu rapor ile başvuracağınız Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden alacağınız rapor ile belirli bir süre içerisinde belirli sayıda seans alabiliyorsunuz. Sağlık kurulu raporunuz olmadan bu kurumlardan ücretsiz seans almanız mümkün olmuyor.
  6. "Engelli maaşı"na başvuru için belirli bir oradan yetersizliğinizin ya da çocuğunuzun yetersizliğinin olması gerekir. Bu maaşı almak adına başvuru yapabilmek için bu rapora ihtiyacınız vardır.
  7. "Özürlü Kartı" denen bir sisteme başvurmanızı sağlar. Bu kartı aldığınızda birçok topluma açık mekanda, hastanede önceliğiniz olacaktır. Bu kart gelir vergisi indirimi, seyahat etmek için alınan biletlerde %40 indirim, sinema ya da tiyatrolarda belirli miktarda indirimler sağlamaktadır.
  8. Kamu kurumlarına "engelli memur" alımlarında bu raporu sunmak gerekmektedir. Bu rapor ile "engelli memur" kadrolarına başvurulabilmektedir.
  9. Cihaz, destek üniteleri, materyal temini konusunda da bu rapor çeşitli imkanlar sunmaktadır. Ödemenin tamamı ya da bir kısmı devlet tarafından yapılmaktadır.
  10. Özel kuruluşların sosyal ya da maddi desteklerinden yararlanmak için yine bu rapora ihtiyaç duyulmaktadır.
Gördüğünüz gibi desteklerin çoğunluğu maddi desteklerken biraz daha sosyalleşmek adına destekler sınırlı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle öğretmenlerin aileleri, ailelerin kendi kendilerini sosyalleşme konusunda motive etmeleri, araştırmalar yapmaları çok önemli. Bu yazının sonunda bunu önermeden geçemezdim.

Haftaya görüşmek üzere, sevgilerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder