27 Şubat 2020 Perşembe

Ev Kuralları Yazım Örnekleri


Merhabalar, geçtiğimiz hafta ev kuralları hakkında bir seminer sundum. Bu semineri tamamen kendi deneyim ve bilgilerime dayanarak sunduğum için bir kaynakçam yoktu. Bu yazıyı da, o seminer esnasında düşündüm ve ertesi gün hemen yazmaya başladım. Seminerin sonunda bir kutuya birkaç problem davranış yazarak, katılımcılardan önleyici ev kuralları yazmalarını istedim. Gördüm ki örnekler üzerinden ev kurallarının işlevini fark etmemiz daha kolay. Bu nedenle, buraya da birkaç problem davranış ve önleyici ev kuralları önerileri ekledim. Şimdiden iyi okumalar.
Göreceğiniz problem davranış örneklerinde ya da olumsuz durum örneklerinde, özellikle, çocukların özel gereksinimini yazmadım. Bu tür durumlarda bireylerin özel gereksinimlerine odaklanarak bir birey olduklarını ihmal edebiliyor ve birey için değil özel gereksinimi için kurallar önerebilmekteyiz. Bu nedenle sadece yaş ve cinsiyet bilgisi verdim. Bütün bu bilgiler hayal ürünüdür.

  • 12 yaşındaki N., evde ailesi ile yemek yemek yerine televizyon karşısında yemek yemek istiyor. Ailenin, birlikte vakit geçirebildiği tek vakit bu olduğundan anne ve babası onun da sofrada olmasını istiyor.
    1. Akşam, yemek saatinde herkes sofrada olmalı.
    2. Herkes birbirine karşı kibar olmalı.
    3. Rahatsız olunan bir durum olduğunda güzel bir dil ile ifade edilmeli.
    4. Her yemekten sonra eller yıkanmalı.
    5. Dışarıdan eve gelince eller yıkanmalı.


  • 5 yaşındaki İ., istemediği bir şey olduğunda bağırıyor. Bu bağırmaları komşular başta olmak üzere ailesini rahatsız ediyor.
    1. Kibar ol.
    2. İsteklerini güzel söyle.


  • 23 yaşındaki H.’nin tuvalet eğitimi yoktur. Tuvalete çişini yapabilecek durumdayken, tuvalete gitmek yerine bezine yapmayı tercih ediyor.
    1. Çişini/kakanı tuvalete yap.
    2. Tuvalete her gittiğinde ellerini yıka.
    3. Kibar ol.
    4. İsteklerini güzel söyle.


  • 10 yaşındaki A., anne ve babası ile uyumak istiyor. Ancak anne ve babası kendi özel yaşantıları sebebiyle ve çocuklarının buna alışmaması için birlikte uyumamasını söylüyor. (A 10 yaşında olduğu için maksimum yaşının yarısı kadar kural koyabileceğimizi düşünerek beş kural belirlenmiştir.)
    1. Herkes yatağında uyumalı.
    2. İsteklerimizi güzel söylemeliyiz.
    3. Başka bir odaya girerken kapıyı çalmalıyız.
    4. Her akşam 21.00’dan 22.00’a kadar kitap okuma saatine uymalıyız.
    5. Her pazar günü tenis kulübündeki etkinliğe katılmalıyız.


  • 16 yaşındaki N., anne ve babasından gizli gizli sigara içiyor. Annesi de babası da sigara içen insanlar. (Ergenlik dönemi sebebiyle kurallar öneri şeklinde ifade edilmiştir.)
    1. Sigara içenler sadece evin balkonunu kullanabilirler.
    2. Dürüst olabilirsin.
    3. İsteklerini güzelce ifade edebilirsin.
    4. Eve en geç saat 22.00’da girebilirsin.

Umarım işlevsel bir yazı olmuştur. Haftaya görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder